contact

Kontakt

Telefony:
32 447 05 03 - Biuro Informacji Turystycznej oraz rezerwacja biletów
32 447 05 03 - Biuro zagrody

668 147 055 - kontakt z mediami, PR

E-mail:
zagroda@pszczyna.info.pl

Nasz adres:

Pokazowa Zagroda Żubrów

ul. Żorska 5

43-200 Pszczyna

Znajdź nas:

Formularz

    Zwierzęta - żubr

    Systematyka

    KRÓLESTWO - zwierzęta
    TYP - strunowce
    GROMADA - ssaki
    RZĄD - parzystokopytne
    RODZINA - krętorogie
    RODZAJ - żubr
    GATUNEK - żubr nizinny (Bison bonasus)

    Występowanie

    Ukraina, Białoruś, Litwa, Słowacja, Rosja oraz w Polsce na terenie Puszczy Białowieskiej, Puszczy Boreckiej, Puszczy Piskiej, Puszczy Knyszyńskiej oraz w Bieszczadach (ok. 150 żubrów znajduje się w zamkniętych hodowlach).

    Środowisko życia

    Lasy mieszane z podmokłymi polanami.

    Charakterystyka

    Samce - masa 800 - 900 kg, wysokość w kłębie 170 - 200 cm. Samice - masa 500 - 600 kg i więcej, wysokość w kłębie 160 - 190 cm. Głowa żubra jest stosunkowo duża i ciężka o szerokim i wypukłym czole, oczy małe, krótkie rogi skierowane do góry i zagięte do środka. Szyja żubra jest gruba, krótka z wyraźnym podgardlem. Przód tułowia wygląda na bardzo potężny na skutek silnie rozwiniętego kłębu i porastającej go kasztanowo-brunatnej sierści, która w zimie jest ciemniejsza niż latem. Sierść w dolnej części głowy, przodu i szyi jest długa, na głowie, karku i kłębie występuje grzywa złożona z włosów ościstych.

    Tryb życia

    Żyją w stadach, samice wraz z młodymi tworzą grupę prowadzoną przez najstarszą krowę, samce tworzą odrębne stada lub żyją samotnie. Komunikują się za pomocą dźwięków zwanych chruczeniem.

    Odżywianie

    Pokarmem są zioła, trawy, liście krzewów, pąki i kora drzew (zwłaszcza brzóz), chętnie zjadają też żołędzie. Według badań przeprowadzanych na terenie Parku Białowieskiego dorosły żubr zjada od 40 do 60 kg paszy na dobę. Żerowanie zajmuje mu 50 - 80% czasu od wschodu do zachodu słońca.

    Rozród

    Na czas rui (sierpień - wrzesień) łączą się w większe stada liczące 30 - 40 sztuk. Dojrzałość fizyczną uzyskują w wieku 2 - 3 lat (samce), 3 - 4 lat (samice). Ciąża u żubra trwa 9 miesięcy, matka opiekuje się potomkiem do 2 roku życia. Młode po przyjściu na świat ważą od 15 do 35 kg.

    Zagrożenie i ochrona

    Nie ma naturalnych wrogów. Jest gatunkiem podlegającym ochronie całkowitej. Został wpisany do Czerwonej Księgi jako gatunek zagrożony wyginięciem.