contact

Kontakt

Telefony:
32 447 05 03 - Biuro Informacji Turystycznej oraz rezerwacja biletów
32 447 05 03 - Biuro zagrody

668 147 055 - kontakt z mediami, PR

E-mail:
zagroda@pszczyna.info.pl

Nasz adres:

Pokazowa Zagroda Żubrów

ul. Żorska 5

43-200 Pszczyna

Znajdź nas:

Formularz

    Zwierzęta - paw indyjski

    Rodzina

    Duży ptak grzebiący z rodziny kurowatych.

    Występowanie

    Pierwotnie Indie, Pakistan i Cejlon. W wielu miejscach na świecie zdziczałe ptaki utworzyły samoutrzymujące się populacje. Jako ptak hodowlany często spotykany w kolekcjach na całym świecie.

    Charakterystyka

    Samiec jest bardzo barwny. Głowa, szyja oraz pierś i brzuch błękitne, z metalicznym połyskiem, na głowie czub z piór tworzący koronę, grzbiet zielony, skrzydła brązowe z czarnymi prążkami. Właściwy ogon stosunkowo krótki, biało-brązowy. To co nazywa się „pawim ogonem” to w rzeczywistości tren utworzony przez wydłużone pióra pokryw nadogonowych. Na końcówce brązowozielonych piór znajdują się „pawie oka”, na które składają się koncentryczne kręgi: czarny, niebieski, płowy i żółty. Tren samca osiąga ostateczną długość między 3 a 6 rokiem życia. Samice mają wierzch ciała brązowawy, spód jasny. Nie posiadają trenu, mają natomiast koronę na głowie. Pawie tworzą haremy, w których na jednego samca przypada 2 do 5 samic.