contact

Kontakt

Telefony:
32 447 05 03 - Biuro Informacji Turystycznej oraz rezerwacja biletów
32 447 05 03 - Biuro zagrody

668 147 055 - kontakt z mediami, PR

E-mail:
zagroda@pszczyna.info.pl

Nasz adres:

Pokazowa Zagroda Żubrów

ul. Żorska 5

43-200 Pszczyna

Znajdź nas:

Formularz

    Zwierzęta - muflon

    Systematyka

    KRÓLESTWO - zwierzęta
    TYP - strunowce
    GROMADA - ssaki
    RZĄD - parzystokopytne
    RODZINA - krętorogie
    RODZAJ - muflon
    GATUNEK - muflon (Ovis musimon)

    Występowanie

    Korsyka i Sardynia. Introdukowany w wielu miejscach Europy. Do Polski, na Dolny Śląsk (Góry Sowie) trafił na początku XX wieku.

    Środowisko życia

    Zamieszkuje suche, skaliste obszary górskie, pokryte rzadkim drzewostanem, z gęstym drzewiastym podszyciem. Zimą schodzi w doliny, latem idzie w góry.

    Charakterystyka

    Przodek owcy domowej. Długość ciała do 130 cm, wysokość w kłębie do 88 cm, ciężar ciała do 40 kg. Ubarwienie w lecie rudawo-brunatne, w zimie ciemniejsze. U samców (tryków) występują białawe plamy na obu bokach. Rogi - ślimy, skręcone ślimakowato do dołu, u starego tryka tworzą kształt litery C, a nawet koło. Owce z reguły nie mają ślimów, ewentualnie małe i skierowane do tyłu.

    Tryb życia

    Przez cały rok żyją gromadnie w stadach złożonych z kilkunastu sztuk, którym przewodzi stara samica. W lecie starsze tryki żyją w odrębnych małych stadach, stare natomiast samotnie. Swoje terytorium znaczą wydzieliną z gruczołów znajdujących się między palcami. W ciągu dnia przebywają w gęstwinach liściastych drzew lub świerczynach, chodzą na żerowiska czasem bardzo daleko, następnie wracają do swoich ostoi.

    Odżywianie

    Zwierzęta roślinożerne. Żywią się trawami, ziołami, liśćmi, pędami oraz owocami drzew i krzewów. Żerują głównie wieczorem i wczesnym rankiem, a także w dzień.

    Rozród

    Podczas okresu godowego (październik - grudzień) samce toczą między sobą walki o samice (owce). Czasem dochodzi do złamań kręgów szyjnych, a nawet splątania ślimów i niemożności ich rozłączenia, w wyniku czego walczący giną z wyczerpania i głodu. Młode rodzą się po 150-dniowej ciąży. W miocie jest zwykle jedno młode, matka karmi je mlekiem przez 5 miesięcy, mimo iż od ukończenia 3 tygodnia życia jedzą już trawę i liście. Jagnię pozostaje przy matce przez 2 lata. Żyją około 18 lat.

    Zagrożenie i ochrona

    W Polsce jest zwierzęciem łownym z okresem ochronnym.