contact

Kontakt

Telefony:
32 447 05 03 - Biuro Informacji Turystycznej oraz rezerwacja biletów
32 447 05 03 - Biuro zagrody

668 147 055 - kontakt z mediami, PR

E-mail:
zagroda@pszczyna.info.pl

Nasz adres:

Pokazowa Zagroda Żubrów

ul. Żorska 5

43-200 Pszczyna

Znajdź nas:

Formularz

    Zwierzęta - krzyżówka

    Rodzina

    Średniej wielkości wędrowny ptak wodny z rodziny kaczkowatych.

    Występowanie

    Europa, Ameryka Północna, Azja oraz Australia i Nowa Zelandia. Najpospolitsza kaczka w Polsce.

    Charakterystyka

    Coraz więcej osobników zimuje na niezamarzniętych wodach (większych rzekach, jeziorach, zbiornikach) oraz w miastach, gdzie są dokarmiane przez ludzi. Samiec w szacie godowej ma głowę i górną część szyi zabarwioną ciemnozielono z niebieskawym połyskiem, oddzieloną od dolnej części szyi białą obrączką. Odżywia się pokarmem roślinnym i drobnymi bezkręgowcami zbieranymi w płytkiej wodzie lub na lądzie. Gniazdo buduje w gęstwinie trzcin, zarośli nadwodnych, na drzewach, w dziuplach lub zajmuje opuszczone gniazda innych ptaków, wyprowadza 1 lęg w roku. Samica znosi 4-20 jaj, które wysiaduje 26 dni. Odbywa sezonowe wędrówki. Należy do ptaków łownych z okresem ochronnym.