contact

Kontakt

Telefony:
32 447 05 03 - Biuro Informacji Turystycznej oraz rezerwacja biletów
32 447 05 03 - Biuro zagrody

668 147 055 - kontakt z mediami, PR

E-mail:
zagroda@pszczyna.info.pl

Nasz adres:

Pokazowa Zagroda Żubrów

ul. Żorska 5

43-200 Pszczyna

Znajdź nas:

Formularz

    Zwierzęta - jeleń szlachetny

    Systematyka

    KRÓLESTWO - zwierzęta
    TYP - strunowce
    GROMADA - ssaki
    RZĄD - parzystokopytne
    RODZINA - jeleniowate
    RODZAJ - jeleń
    GATUNEK - jeleń szlachetny (Cervus elaphus)

    Występowanie

    Europa Środkowa i Południowa, część Półwyspu Skandynawskiego, Afryka Północna, Azja od Morza Czarnego do Morza Ochockiego i Morza Japońskiego. Introdukowany także w wielu innych krajach. W Polsce występuje we wszystkich większych kompleksach leśnych.

    Środowisko życia

    Nizinne i górskie lasy liściaste, iglaste i mieszane z dostępem do wody. W okresie wiosennym łąki i szuwary, latem i jesienią lasy dębowo - bukowe, zimą bory sosnowe.

    Charakterystyka

    Długość ciała do 2,5 m, ogona do 22 cm, wysokość w kłębie 75 - 150 cm, ciężar ciała do 350 kg. Ubarwienie sierści czerwono-brunatno-rudawe latem i płowe zimą. Na pośladkach występuje wydłużona brązowo-żółta plama zwana lustrem. Poroże byka w formie wieńca (np. szpi- caki, widłaki, ósmaki, szóstaki) jest masywne, a liczba odgałęzień może dochodzić do 30 sztuk. Ma dobry węch, świetny słuch i wzrok.

    Tryb życia

    Dorosłe samce są samotnikami łączącymi się w małe stada tylko w okresie godowym. Komunikują się przy pomocy dźwięków oraz za pomocą zapachów. Śpią tylko 60 do 100 minut na dobę.

    Odżywianie

    Zwierzęta roślinożerne. Pokarmem są głównie trawy, zioła, pędy, liście, kora i owoce drzew i krzewów. Żerują wczesnym rankiem i wieczorem, a także nocą, w dzień ukrywają się w leśnych gęstwinach.

    Rozród

    Zwierzęta żyworodne. Dojrzałość płciową osiągają w drugim roku życia. Samiec gromadzi na swoim te- rytorium haremy składające się z kilkunastu samic (łań). Rykowisko rozpoczyna się na przełomie wrze- śnia i października. Ciąża trwa około 235 dni, samica rodzi zwykle jedno młode (cielę), które przebywa z matką do 10 miesiąca życia. Żyją do 20 lat.

    Zagrożenie i ochrona

    Naturalnym wrogiem jest wilk, ryś i niedźwiedź. Podlega ochronie okresowej. Jest zwierzyną łowną. Przez człowieka są pozyskiwane dla mięsa, skór i poroża.