contact

Kontakt

Telefony:
32 447 05 03 - Biuro Informacji Turystycznej oraz rezerwacja biletów
32 447 05 03 - Biuro zagrody

668 147 055 - kontakt z mediami, PR

E-mail:
zagroda@pszczyna.info.pl

Nasz adres:

Pokazowa Zagroda Żubrów

ul. Żorska 5

43-200 Pszczyna

Znajdź nas:

Formularz

    Zwierzęta - gęś łabędzionosa

    Rodzina

    Ptak z rodziny kaczkowatych, podrodziny gęsi, rzędu blaszkodziobych.

    Występowanie

    W stanie dzikim występuje w centralnych rejonach Azji, Chinach i Japonii.

    Charakterystyka

    Pod względem anatomicznym stanowi jakby formę przejściową pomiędzy gęsią a łabędziem. Jej cechą charakterystyczną jest wysoki, mięsisty garb u nasady górnej części dzioba, który u gąsiorów jest większy niż u gęsi. Ogólnie samiec jest większy i mierzy ok. 95 cm. Ptaki hodowlane tego gatunku mogą osiągnąć masę 12 kg. Zarówno samiec jak i samica wydaje donośny, trąbiący dźwięk. Gniazduje w pobliżu ujścia rzek, a także w głębi lądu, w górach, na nizinach, zawsze jednak w pobliżu rzek i jezior. Znosi od 5 do 8 jaj, które wysiaduje samica przez 28-30 dni. W przypadku niebezpieczeństwa doskonale potrafią nurkować, a na lądzie przypadają do ziemi i nieruchomieją. Odżywiają się pokarmem roślinnym i drobnymi bezkręgowcami.